Roundup kan kanker veroorzaken

Glyfosaat ook schadelijk voor mensen

Glyfosaat (in de volksmond meestal Roundup genoemd), één van de meestgebruikte chemische onkruidverdelgers, is “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”. De originele en bekendste fabrikant van Glyfosaat-producten is Monsanto.

Roundup
Een akker met doodgespoten onkruid.

Glyfosaat (in de volksmond meestal Roundup genoemd), één van de meestgebruikte chemische onkruidverdelgers, is “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”. Het IARC (International Agency for Research on Cancer), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de kankerverwekkende eigenschappen van diverse bestrijdingsmiddelen onderzocht, waaronder glyfosaat. Eén van de getrokken conclusies is:

The herbicide glyphosate and the insecticides malathion and diazinon were classified as probably carcinogenic to humans (Group 2A). The insecticides tetrachlorvinphos and parathion were classified as possibly carcinogenic to humans (Group 2B).

De studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Lancet Oncology’, heeft aangetoond dat er beperkt bewijs is gevonden dat Roundup non-Hodgkin-lymfklierkanker en longkanker kan veroorzaken. Bovendien is er overtuigend bewijs gevonden dat laboratoriumdieren lijden aan kanker als gevolg van Roundup. Glyfosaat veroorzaakt tevens schade aan menselijk DNA en chromosomen.

Glyfosaat-producten worden door meerdere fabrikanten geproduceerd, waaronder Monsanto die het middel onder de merknaam Roundup op de markt brengt. Verkoop van glyfosaatproducten aan particulieren wordt door steeds meer Europese landen verboden. In Nederland gaat het verbod eind van dit jaar in.