Home Alle artikelen Artikelen siertuin

Artikelen siertuin

Informatie over allerlei onderwerpen die met tuinieren in de siertuin te maken hebben.

bodembedekkers

7 Eetbare bodembedekkers

Bodembedekkers zijn een regelrechte aanwinst voor je tuin. Onkruid krijgt nauwelijks kans. Van alle bodembedekkers zijn de eetbare echt aan te raden. Ze zijn mooi, geuren vaak en zijn ook nog smakelijk!
Plant

Planten en hun namen

De wetenschappelijke naamgeving van planten is niet statisch, doordat nieuwe kennis over verwantschappen van planten consequenties hebben voor die naamgeving.
Compostbakken

Compost maken moeilijk? Nee hoor!

Composteren lukt vooral beginnende tuinliefhebbers niet altijd even goed. Daarom wat praktische tips. Want als je weet wat je wel en niet moet doen, is het eigenlijk heel makkelijk!
Venkelzaad

Bloeiende venkel en pastinaak

Wil je zaden oogsten en genieten van grote gele schermbloemen, laat dan de venkel en de pastinaak maar bloeien.

Rucola als bodembedekker

Je kent het wel, alle groente in de moestuin is ineens tegelijk klaar en voor je het weet is de rucola doorgeschoten. Wat doe je dan? Je gebruikt 'm als bodembedekker.

Pronken met groente en kruiden

Wist je dat groente en kruiden ook boeiende bloeiers kunnen zijn? Verrijk je tuin eens met een bloeiende pronkboon, peul of dille. Opeten kan altijd nog.
Vlinders

Online gidsen voor drachtplanten

Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en pollen voedsel levert aan insecten die op hun beurt weer zorgen voor de bestuiving. Online-gidsen wijzen de weg naar dergelijke waardevolle planten.

De voordelen van compost

Compost is een zeer goed bemestingsproduct. Het kan kort voor het zaaien worden aangebracht, belemmert de wortelgroei niet en levert een kant-en-klaar ecosysteem als aanvulling en versterking van de bodembiologie.
Waterplanten en tuinvijver

Woeste wilde waterplanten

De inheemse Wateraardbei (Comarum palustre) is niet eetbaar, maar wat een prachtexemplaar! Pas wel op met het aanplanten in eigen tuin; puur inheemse soorten als deze kunnen andere soorten bij de vijver verdringen en woekeren.
Boomspiegel met mulch

Gras remt groei andere planten

Planten kunnen voordelige effecten hebben op elkaar, maar ze kunnen elkaar ook in de weg zitten. Het is goed om rond jonge bomen en bessenstruiken de grond rond de stammetjes vrij te houden van begroeiing.