Appel meest bespoten fruitsoort

Voor het tiende jaar op rij, heeft de non-profitorganisatie Environmental Working Group (EWG) een lijst uitgebracht met de meest bespoten fruitsoorten. De lijst, ook wel de ‘Dirty Dozen’ genoemd, wordt wederom aangevoerd door de appel, op de voet gevolgd door aardbeien en druiven.

De lijst is samengesteld op basis van gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Het gaat om gegevens over de residuen van bestrijdingsmiddelen op 48 soorten groente en fruit. Ongeveer 65 procent van de monsters bleek residuen te bevatten.

Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency betekent dit slechts nieuws vanwege een aantal redenen: chemische bestrijdingsmiddelen worden gekoppeld aan ontwikkelingsproblemenen bij kinderen en kunnen het hormoonstelsel in de war schoppen. Voor het derde jaar op rij noemt EWG in het rapport ook twee producten die resten van meer gevaarlijke middelen bevatten. Dit keer gaat de eer wat dat betreft naar boerenkool en hete peper.

Op groente en fruit die in de Nederlandse winkels wordt verkocht, zit maar heel weinig of zelfs helemaal geen resten beschermingsmiddelen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit desgevraagd aan NU.nl. Naar aanleiding van het Amerikaanse onderzoek besloten ze te vragen hoe het in Nederland zit met de veiligheid van AGF.

Bron: Huffington Post

Vorig artikel31 mei: Velt-ecotuindagen
Volgend artikelBinnenkijken bij bio-glastuinbouwbedrijf BioVerbeek
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.