Steenmeel voor bodemverbetering

Steenmeel kan rol spelen kan bij verbetering bodemvruchtbaarheid.

lavameel

Steenmeel is een fijngemalen product dat een rol speelt bij de verbetering van de bodemvruchtbaarheid. De relatieve onbekendheid van steenmeel zet de grootste rem op de ontwikkeling van dit product, zo is te lezen in de ‘Handreiking steenmeel‘ (PDF-bestand) van het Praktijknetwerk De Onderste Steen Boven.

Toch is duidelijk dat het product interessante mogelijkheden biedt, concludeert dat netwerk. Ook vakblad BloembollenVisie besteedt aandacht aan dit nieuwe product in het artikel ‘Steenmeel vult mineralentekort bodem aan’. Biogeoloog Gino Smeulders legt in dat artikel uit waarom dit product waardevol is.

Hoewel de bovengenoemde en gelinkte informatie afgestemd is op de landbouwsector, is het ook interessant leesvoer voor de tuinier, zeker voor de moestuinier. Sterker nog, het gebruik van gesteentemeel is gangbaarder onder ecologische hobbytuiniers, dan onder professionals. Vooral in Duitstalige landen wordt het al langer en veelvuldig gebruikt. Zoeken in Google op de Duitse term “urgesteinsmehl” levert veel informatie op.

Kristalstructuur

Steenmeelproducten zijn fijngemalen natuurlijke gesteenten die met hun mineralen de bodem verrijken. De kristalstructuur zorgt voor een betere verbinding tussen organische stofdeeltjes. Het leidt tot een stabieler klei-humuscomplex, betoogt Smeulders, dat beter in staat is de uitwisseling van stoffen uit de plant en het bodemleven te stimuleren. Bovendien zorgt steenmeel, beter dan kunstmest, voor een betere vochthuishouding. Daarnaast levert steenmeel een gevarieerd aanbod aan nutriënten en sporenelementen.

Via diverse webshops en sommige moestuinverenigingen kun je kleine en midddelgrote hoeveelheden gesteentemeel aanschaffen. Bulkhoeveelheden zijn veel goedkoper dan kleine zakjes. Het kan al snel lonen als moestuinvereniging een bigbag te kopen voor enkele honderden euro’s en die te in kleine hoeveelheden door te verkopen aan de leden.

Meer info is ook te vinden op www.steenmeel.info

BRONGroen Kennisnet
Vorig artikelZaaien en planten in de volle grond in mei
Volgend artikelHandreiking voor bijenlandschap
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in