Home Kenmerken Planten

Kenmerk: Planten

Wilde planten

Verscheidenheid aan plantensoorten maakt bodem gezond

Een grote diversiteit aan plantensoorten is de sleutel tot een goede bodemstructuur en daarmee tot een gezonde bodem. Dit is aangetoond door onderzoekers uit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland.
Plant

Planten en hun namen

De wetenschappelijke naamgeving van planten is niet statisch, doordat nieuwe kennis over verwantschappen van planten consequenties hebben voor die naamgeving.
Ecologische tuinmarkt Alkmaar

6 en 7 mei 2016: Ecologische Plantendagen Alkmaar

Op vrijdag 6 mei en zaterdag 7 mei 2016 tussen 9 en 16 uur houdt ecologisch volkstuinencomplex ATV de Rekere in Alkmaar weer haar jaarlijkse plantendagen.
Akkergeelster

Akkerplanten overleven op begraafplaatsen

Steeds meer typische akkerplanten leggen het loodje in akkers, maar weten te overleven op begraafplaatsen. Afgelopen jaren hebben floristen vele begraafplaatsen geïnventariseerd en zijn bijzondere en zeldzame soorten waargenomen.
akkerandoorn

Volkstuinen toevluchtsoord voor akkerplanten

Recente inventarisaties van volkstuincomplexen en akkers in Groningen en Drenthe tonen aan dat volkstuinen een belangrijk toevluchtsoord zijn geworden voor planten die zich niet meer kunnen handhaven in intensief bewerkte akkers.
Vlinders

Online gidsen voor drachtplanten

Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en pollen voedsel levert aan insecten die op hun beurt weer zorgen voor de bestuiving. Online-gidsen wijzen de weg naar dergelijke waardevolle planten.
Waterplanten en tuinvijver

Woeste wilde waterplanten

De inheemse Wateraardbei (Comarum palustre) is niet eetbaar, maar wat een prachtexemplaar! Pas wel op met het aanplanten in eigen tuin; puur inheemse soorten als deze kunnen andere soorten bij de vijver verdringen en woekeren.
De lente van 2016 komt tergend traag op gang

Lente ontwikkelt zich tergend traag

Na de extreem vroege start van de voorlente leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. Narcissen en krokusjes bloeien daardoor extreem lang.
Veld met Lupines

Verticale eyecatchers

De Zwarte Toorts, het Brand- en Vingerhoedskruid en de statige Lupine; zelfs in de schemering op een wat druilerige zomerdag wordt de moestuin opgelicht door deze verticale eyecatchers.
Genietend van het zonnetje op een herfstaster

Aan het werk in je tuin? Help vlinders en bijen!

Binnenkort gaan we weer aan de slag in de tuin. Als we zorgen voor voedselaanbod voor vlinders en bijen het hele jaar door kunnen...