9 mei: Slotdebat It’s the food, my friend! met Joel Salatin

Vrijdagavond 9 mei zal in Wageningen de slotavond van de debatserie It’s the food, my friend! gehouden worden. De debatten onder leiding van Felix Rottenberg gaan over de toekomst van de landbouw en ons voedsel. Thema’s voor deze serie zijn ecologie en voedselcultuur.

In dit tweeluik over vernieuwers in de landbouw en voedselketen, waarin we eerder bij de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben ingezoomd op duurzame vlees- en eiwitproductie, laten we met Joel Salatin op de slotavond een belangrijke Amerikaanse vernieuwer uit de praktijk aan het woord. Salatin is via zijn Polyface Farms wereldberoemd geworden.

In de ontwikkeling naar productieverhoging zijn landbouwbedrijven steeds verder afgegroeid van kringlopen van mest en voer. Dat is vaak ten koste gegaan van bodemvruchtbaarheid en milieu. Ook is de boer afhankelijker geworden van de toeleverende industrie. Hier en daar ontstaat in de landbouw weer nieuwe belangstelling voor lokale kringlopen. Dat kan op allerlei, ook innovatieve manieren, soms ook met directe verbindingen met consumenten. Kringlopen kunnen ten goede komen aan bodem en milieu en kunnen de boer minder afhankelijk maken van toeleverende bedrijven. Dat kan het beroep van boer steviger en aantrekkelijker maken.

Bron: Biojournaal

Vorig artikelLage wintersterfte onder bijenvolken in afgelopen winter
Volgend artikelSamen kleinschalig telen maakt biologisch betaalbaar
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.