Home Kenmerken Landbouw

Kenmerk: Landbouw

De grootste zaadbank van Nederland

Campagne tegen patenten op natuurlijke planteigenschappen

De onlangs door Bionext (branche-organisatie voor de biologische landbouw) gelanceerde campagne tegen octrooi op natuurlijke eigenschappen van planten krijgt veel steun.
akkerandoorn

Volkstuinen toevluchtsoord voor akkerplanten

Recente inventarisaties van volkstuincomplexen en akkers in Groningen en Drenthe tonen aan dat volkstuinen een belangrijk toevluchtsoord zijn geworden voor planten die zich niet meer kunnen handhaven in intensief bewerkte akkers.
biobollenteelt

Tekort biologische bloembollen dreigt

Er moeten snel telers overschakelen van gangbare naar biologische bloembollenteelt, anders dreigt er een tekort aan biologische bollen. Dat bleek tijdens de oriëntatiedag Ecologische Bloembollenteelt.
Groei biologische sector 2015

Nederlandse biologische sector groeit in 2015

De Nederlandse biologische sector is in 2015 verder gegroeid. Het aantal bij Skal Biocontrole geregistreerde bedrijven is toegenomen naar 3.977. Van deze bedrijven zijn 1.508 landbouwbedrijven.

Hoe plantenwortels en schimmels verstoppertje spelen

Verschillende gewassen die samen een vegetatie vormen, groeien beter dan wanneer er maar één soort groeit. Maar hoe werkt dat? Welke processen onder de grond zorgen ervoor dat deze gewassen samen beter groeien?

Eerste editie ‘Agroecology in action’ blijkt schot in de roos

Op maandag 16 november 2015 vindt de eerste transdisciplinaire meeting over agro-ecologie, 'Agroecology in action', plaats in Leuven. Iedereen met interesse in agro-ecologie is welkom: wetenschappers, boeren, ngo's, adviseurs, consumenten en lokale voedselinitiatieven.

Utrechtse perentelers zien effecten van regenwormen

Regenwormen zijn belangrijk voor de perenteler: ze verteren blad waarop overwinterende ziekten voorkomen en ze verbeteren de structuur van de bodem waardoor er meer zuurstof in de grond kan komen en overtollig water sneller kan worden afgevoerd

Vaste bedden en rijpaden goed voor bodem en planten

In de biologische teelt op proefboerderij Kollumerwaard wordt gewerkt met het systeem van vaste bedden en rijpaden. "De grond is losser, het gewas groeit...

27 september: Boerenbeleving bij De Kromme Lepel

Bio-dynamische tuinderij De Kromme Lepel in Bergen op Zoom organiseert op 27 september aanstaande een heerlijke Boerenbeleving op hun erf, met picknick, workshops, rondleidingen,...

Compost ook goed voor het klimaat

Compost toedienen aan landbouwgrond zou kunnen helpen om de methaanuitstoot te beperken. Dat blijkt uit een nieuwe studie. In vergelijking met natuurgronden neemt landbouwgrond...