EU-stemming over glyfosaat uitgesteld

Frankrijk, Zweden, Nederland en Italië stemmen tegen toelating

Op 7 maart zou er in de EU gestemd worden over een hernieuwde toelating van glyfosaat (RoundUp) op de Europese markt. Glyfosaat is een veelgebruikte onkruidverdelger die waarschijnlijk kankerverwekkend is.

Spuiten met Glyfosaat

Op 7 maart zou er in de EU gestemd worden over een hernieuwde toelating van glyfosaat (hoofdcompontent van het middel RoundUp, van onder andere fabrikant Monsanto) op de Europese markt. Glyfosaat is een veelgebruikte onkruidverdelger die er van verdacht wordt schadelijk te zijn voor de gezondheid. Resten glyfosaat worden in het milieu, in ons voedsel en in ons lichaam gevonden. In maart 2015 werd glyfosaat nog ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ bevonden volgens het International Agency for Research on Cancer (IARC).

De meerderheid van de lidstaten leken vóór te gaan stemmen, maar de stemming is uitgesteld. 6 milieu-organisaties uit 5 landen hadden namelijk een klacht ingediend omdat de bewijzen voor kankerverwekkende effecten genegeerd werden. Op het laatste moment hebben 4 lidstaten gezegd dat ze tégen hernieuwde toelating zijn: Frankrijk, Zweden, Nederland en Italië. Hierop is de stemming over de toelating uitgesteld. Het is nog onduidelijk wanneer de toelating van glyfosaat opnieuw op de agenda komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER