PuurDichtbij: Puur voedsel bestellen van boeren dichtbij

“Zoveel mogelijk mensen laten genieten van puur, betaalbaar en verantwoord verkregen voedsel.” Met die gedachte in hun achterhoofd hebben Jankees van Baardewijk, Victor Croes en Jacco Molenaar het initiatief PuurDichtbij opgezet.

In de zomer van 2012 kwam Jankees van Baardewijk in contact met Jacco Molenaar, die een achtergrond heeft in de agrarische sector. Beide mannen bleken al tijden met een idee rond te lopen om de lokale boeren en burgers te verbinden. Van Baardewijk: “Al ruim 20 jaar vind ik het mooi om de verbinding tussen mensen te mogen versterken. Burgernet en Zorgalert zijn twee van mijn eerdere initiatieven om betrokken mensen te helpen praktisch en op een directe manier samen te werken in hun eigen omgeving. Zowel Jacco als ik wilden graag agrariërs en particulieren helpen.” Onder de naam PuurDichtbij is door Jacco en Jankees een app ontwikkeld waar tuinders en agrariërs hun producten kunnen aanbieden. Daarmee kunnen inwoners van Ermelo en Putten vanaf 1 juni hun eten bestellen, om dit later op te halen bij het afhaalpunt in het dorp. Op dit moment bestaan er al groenten- en fruittassen, maar PuurDichtbij gaat verder dan dit. Deelnemers van PuurDichtbij kunnen zelf precies bepalen wat ze willen bestellen. Ook neemt het platform de logistieke zorg uit handen van de aanbieders.

Alles wat aangeboden wordt, komt uit een straal van 25-30 kilometer rondom Ermelo en Putten. Hierdoor gaan mensen meer uit hun eigen gebied eten. Van Baardewijk: “Het is mijn grootste droom dat we zo gezamenlijk wat invloed gaan krijgen op de kwaliteit van de bodem om ons heen. Onze leveranciers kunnen veel directer inspelen op de verschillende behoeften van de deelnemers en hierdoor krijg je uiteindelijk meer biodiversiteit in het agrarische landschap.”

Bron: Biojournaal

Vorig artikelSteeds meer Duitsers telen zelf biologische groenten en fruit
Volgend artikelBiologische asperge seizoensproduct voor liefhebbers
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.