Tuin de Es genomineerd voor Stadslandbouw Award

Samen zorgen dat biologische landbouwgrond behouden blijft

Het concept Portiehouderschap van Tuinderij de Es is genomineerd voor de RABO Stadslandbouw Award 2015. Via deze unieke constructie kunnen mensen aandeelhouder worden van de tuinbouwgrond en de kas van de tuinderij de Es. Tot nu toe zijn ruim 100 porties verkocht aan meer dan 50 mensen. Zij betaalden 1000 euro per portie en ontvangen daarvoor een jaarlijks rendement, cash of in natura. Het geld dat wordt opgehaald wordt gebruikt om het land te kunnen betalen aan de vorige eigenaar. Het portiehouderschap is genomineerd omdat het een innovatieve constructie is die op schaalbaar en herhaalbaar is.

Elke portiehouder draagt iets bij. Niet alleen geld maar ook kennis, een netwerk en enthousiasme. Met het uitgeven van de porties is het niet alleen makkelijker geworden om de grond te kopen, maar heeft de Es er meteen vele ambassadeurs bij. Samen ervoor zorgen dat (biologische) landbouwgrond behouden blijft nu en in de toekomst. Door een economisch deel van de grond te bezitten creëer je betrokkenheid. Niet alleen samen ervoor zorgen dat een bedrijf betaalbaar wordt voor een grotere groep (stads)landbouwers en zo bedrijfsopvolging makkelijker, maar ook bouwen aan een sterkere gemeenschap. Met de hulp van portiehouders hoeft een opvolger namelijk alleen het werkkapitaal over te nemen en niet het onroerend goed. Ten slotte borgt het portiehouderschap het behoud van (biologische) landbouwgrond nabij de stad.

Op Zorgtuinderij de Es wordt biologische groente en fruit geteeld en geleverd aan consument en horeca. Tevens is het een kenniscentrum en een proeftuin.

Meer informatie: tuindees.nl

Vorig artikel6 en 7 juni: Op blote voeten binnenstappen in ruim 160 pesticidenvrije tuinen
Volgend artikelUitbraak bijenziekte Amerikaans vuilbroed in Limburg
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.