Velt-ecotuindagen lokken 30.000 bezoekers

Provincie Antwerpen koploper met 35 opengestelde tuinen

De Velt-ecotuindagen hebben het afgelopen weekend meer dan 30.000 bezoekers gelokt. Dat is een record. “We zijn bijzonder blij met deze opkomst”, vertelt Jan Vannoppen, directeur van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. ‘Almaar meer mensen willen op een ecologische manier tuinieren en ze gaan tijdens de Velt-ecotuindagen op zoek naar tips en nieuwe ideeën.”

Voor deze recordeditie stelden ruim 160 ecologische tuineigenaars uit Vlaanderen en Nederland hun tuin open voor het grote publiek. Met moes-, sier- en stadstuinen en zelfs boomgaarden was het aanbod enorm. “Alles zat werkelijk mee voor deze editie”, stelt Jan Vannoppen. “Niet alleen de grote verscheidenheid aan tuinen, maar ook het enthousiasme waarmee de tuineigenaars de vele bezoekers rondleidden. En uiteraard heeft het mooie weer heel wat gezinnen over de streep getrokken om de pracht van een ecotuin te ontdekken.”

Met de Velt-ecotuindagen speelt Velt in op de grote vraag naar informatie over gezond en milieuvriendelijk tuinieren in de stad en op het platteland. “Te vaak wordt er naar kunstmest of pesticiden gegrepen, terwijl dat helemaal niet hoeft. De bloemenpracht en rijke groente- en fruitoogsten die je in de Velt-ecotuinen aantreft, bewijzen dat je perfect kunt tuinieren zónder, als je maar wilt meewerken met de natuur. Bovendien zijn deze chemische hulpmiddelen bijzonder schadelijk voor onze gezondheid en het milieu.”

Provincie Antwerpen was dit jaar koploper tijdens de Velt-ecotuindagen met 35 opengestelde tuinen. Oost-Vlaanderen telde er 25, Vlaams-Brabant 21, West-Vlaanderen 14, Limburg 8 en Wallonië 1. In Nederland waren 58 tuinen open. Volgend jaar vinden de Velt-ecotuindagen plaats op 4 en 5 juni.

Voor meer informatie: velt.nu

BRONBiojournaal
Vorig artikelUitbraak bijenziekte Amerikaans vuilbroed in Limburg
Volgend artikel20 en 21 juni : Gaaf Groen in Den Haag
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.