Zeldzame bleke truffel gevonden bij rozenkwekerij de Bierkreek

Een medewerker van biologische rozenkwekerij de Bierkreek in IJzendijke heeft een unieke vondst gedaan op het terrein. Hij vond tussen de rozen een zeldzame truffel. Eerst dacht Marco Knipping dat hij een stuk piepschuim vond toen hij wat aan het schoffelen was. Toen hij eraan rook wist hij bijna zeker dat het om een truffel ging. De zeldzame paddenstoel is niet veel groter dan een knikker.

Zeldzaam

Knipping heeft de truffel doormidden gesneden en er een stukje uitgehaald om te laten onderzoeken om welke truffel het precies gaat. Volgens de onderzoekers is het hoogstwaarschijnlijk een bleke truffel, maar de sporen in de truffel zijn nog niet rijp genoeg om dat met zekerheid te kunnen zeggen. Zo’n bleke truffel is zeldzaam en volgens Knipping nog nooit in Nederland gevonden.

Uitgedroogd

De truffel is inmiddels wat uitgedroogd, omdat hij doormidden is gesneden. Op internet zijn bleke truffels al voor heel wat geld verkocht. Knipping is dat niet van plan. “Ik hou hem als souvenir en eet er misschien nog een stukje van. Ik denk trouwens ook niet dat er nog iemand veel geld geeft voor een grotendeels uitgedroogde truffel.”

Kweken

Ondertussen gaat hij op zoek naar wellicht meerdere exemplaren: “We kweken hier biologisch en aan de rand van het veld staan populieren, belangrijk voor truffels. Wellicht hebben we de perfecte condities hier gecreëerd. Maar als ik er nog één vind, dan laat ik die voorlopig onder de grond zitten.”

Bron: Omroep Zeeland

Vorig artikel100 Bijenhotels geplaatst voor onderzoek naar wilde bijen
Volgend artikel21 juni: Bio-stadsmoestuin op Stadslandgoed De Franciscushof
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in