21 juni: Bio-stadsmoestuin op Stadslandgoed De Franciscushof

Zaterdag 21 juni, de langste dag van het jaar, is de dag van de officiële opening van de biologische stadsmoestuin van het Inloophuis in Tiel, het Stadslandgoed De Franciscushof. Het programma begint om 11:00 uur en eindigt om 13:00 uur.

De feestelijke plechtigheid vindt plaats op het landgoed zelf, de tuin aan de J.D. van Leeuwenstraat. Het is het stuk grond naast het kerkhof van de RK parochie. De mensen van het Inloophuis en andere vrijwilligers hebben daar hard gewerkt. Er begint een waar lusthof te ontstaan. Na de tegenvaller van de licht vervuilde grond is er door sponsors, waaronder de gemeente Tiel, flink geïnvesteerd. Er is 50 centimeter schone grond opgebracht waardoor nu wel groenten gekweekt kunnen worden. De eerste aardappelen, broccoli en uien steken hun kop al boven de grond uit. Er bloeit een prachtige bloemenstrook waar de bijen en vlinders volop genieten. De Rotary Tiel-Waalstreek heeft een schitterend tuinhuis neergezet waar materialen hun onderkomen vinden en waar bij slecht weer geschuild kan worden.

De tuin is een initiatief van het Inloophuis Tiel, gevestigd aan het Kerkplein in Tiel bij de protestantse Sint Maartenskerk. Hier wordt twee keer per week een warme maaltijd bereid voor zo’n twintig gasten. De parochie van de katholieke Dominicuskerk heeft een stuk grond ter beschikking gesteld om de stadsmoestuin aan te leggen. Voor de maaltijden kan men nu zelf groenten gaan verbouwen. Op het terrein, zo’n 3500 vierkante meter, zullen onder andere aardappelen, uien, prei, kool en bonen verbouwd worden. De tuin is biologisch-dynamisch opgezet met hulp van de Hogeschool Warmonderhof.

Bron: Biojournaal

Vorig artikelZeldzame bleke truffel gevonden bij rozenkwekerij de Bierkreek
Volgend artikel21 en 22 juni: Open erf bij 160 biologische boeren en tuinders
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.