Home Kenmerken Bijen

Kenmerk: Bijen

Bij op bloem

Handreiking voor bijenlandschap

Praktische handvatten voor de inrichting van een bijvriendelijk landschap.
Bijen op een raat

Lage sterfte van Nederlandse honingbijenvolken deze winter

Sinds jaren is de wintersterfte onder bijenvolken niet zo laag geweest als afgelopen winter. In 2011 schommelde de uitval nog rond de 20%, Dit jaar is het slechts 6,5%.
Vlinders

Online gidsen voor drachtplanten

Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en pollen voedsel levert aan insecten die op hun beurt weer zorgen voor de bestuiving. Online-gidsen wijzen de weg naar dergelijke waardevolle planten.
Veld met Lupines

Verticale eyecatchers

De Zwarte Toorts, het Brand- en Vingerhoedskruid en de statige Lupine; zelfs in de schemering op een wat druilerige zomerdag wordt de moestuin opgelicht door deze verticale eyecatchers.

Zzzzoem: ook bijen zijn dol op kruiden

Ook bijen en hommels zijn dol op tuinkruiden. Met bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel, marjolein, venkel en tijm doe je ze dan ook een groot plezier.
Bij onder het stuifmeel.

Verdwijnen van bestuivers wereldwijd in kaart gebracht

Veel soorten bijen, hommels en andere bestuivers worden met uitsterven bedreigd. Dat brengt ook de voedselproductie en de werkgelegenheid in gevaar. Uit onderzoek blijkt dat hieraan een hele reeks oorzaken aan ten grondslag kan liggen.
Groene tuin

Nederlandse Bijenhouders Vereniging tekent Manifest De Levende Tuin

Een nieuwe partij heeft zich aangesloten bij het Manifest De Levende Tuin: de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NVB). De Levende Tuin is een concept voor het realiseren van tuinen en andere buitenruimten waarin de natuur te zien, voelen, horen, ruiken én proeven is.
Hommel

Grote bijensoorten worden steeds kleiner

Uit onderzoek is gebleken dat de vrouwtjes van grote bijensoorten zoals de aardhommel gedurende de afgelopen eeuw in Nederland significant kleiner zijn geworden. De oorzaak lijkt te zitten in de wijze waarop bijen voor hun nageslacht zorgen.

22 september: BD imkers kring Fryslan opgericht

In Friesland is er sinds kort een BD-imkervereniging. Op dinsdag 22 september geeft Odin-imker Jos Willemse een lezing in Leeuwarden over het project 'bij,...

Wilde bijen spelen grote rol bij appeloogst

Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen in de tuinbouw. Wilde bijen spelen daarbij een belangrijke rol. De bijdrage van wilde bijen aan...