Huismus opnieuw op 1 bij Nationale Tuinvogeltelling

Dit weekend hebben al bijna 45.000 mensen in ruim 35.000 tuinen vogels geteld voor de Nationale Tuinvogeltelling. Het grootste citizen science evenement van Nederland wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. In totaal waren er zondagmiddag 775.584 vogels geteld. Ook dit jaar staat de huismus op één, net als in voorgaande jaren. De spreeuw belandt nipt op de 10e plaats. Door het zachte winterweer van de afgelopen maanden zijn er een recordaantal tjiftjaffen gezien.

Ook dit jaar is de huismus opnieuw de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. De reden dat deze vogel op één staat is omdat een huismus in grote groepen leeft. In de telling is goed terug te zien dat het aantal huismussen in de grote steden is afgenomen. In Den Haag eindigt de huismus op de 12e plaats, in Rotterdam en Amsterdam op de 2e plaats. In de top 10 eindigt de koolmees op de 2e plaats, gevolgd door de merel. De merel is de vogel die in de meeste tuinen is gezien, koolmees en roodborst eindigen op de 2e en 3e plek.

Op www.tuinvogeltelling.nl is de actuele stand van zaken te zien. Hier is ook de top 10 per provincie te bekijken.

 

Bron: Biojournaal

Vorig artikelVoorlente komt al op gang door hoge temperaturen
Volgend artikelGouden Roerdomp voor biologische bollenboer
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.