Voorlente komt al op gang door hoge temperaturen

Door de aanhoudende hoge temperaturen bloeien op diverse plaatsen al onder andere speenkruid, gele kornoelje, sleedoorn en krokus. Midden in de meteorologische winter is hiermee eigenlijk al de voorlente van start gegaan, ruim een maand vroeger dan normaal.

Ondanks dat de minimumtemperatuur in december regelmatig onder het vriespunt kwam was december ruim een graad Celsius warmer dan normaal. In de eerste 12 dagen van januari lag de gemiddelde temperatuur zelfs 2,4 graden Celsius boven de normaal. De gemiddelde temperaturen van de afgelopen anderhalve maand zijn vergelijkbaar met een gemiddelde maartmaand, maar dan vijftig jaar geleden. Het gevolg is dat er op Natuurkalender.nl al veel eerste bloeiwaarnemingen binnen komen van vroege voorjaarsbloeiers.

Ook komen er meldingen binnen van bloeiend fluitenkruid, scherpe boterbloem, kruipende boterbloem, witte dovenetel en kropaar. Waarschijnlijk zijn dit soorten die de hele winter al in bloei staan. Uit de Eindejaars Plantenjacht van FLORON bleek namelijk dat er rond de jaarwisseling bijna 400 wilde of verwilderde plantensoorten in bloei gezien werden, een kwart van alle in Nederland voorkomende plantensoorten. In dit soort winters wordt het voor veel planten moeilijk om te bepalen of het nu een eerste bloei van het nieuwe groeiseizoen is of dat het groeiseizoen van het vorige jaar direct overgaat in het nieuwe groeiseizoen en dat de winter overgeslagen wordt.

 

Bron: Biojournaal

Vorig artikelBollentelers reduceren kunstmest en bestrijdingsmiddelen
Volgend artikelHuismus opnieuw op 1 bij Nationale Tuinvogeltelling
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.