Home Kenmerken Dieren

Kenmerk: Dieren

Huismus

Huismus genetisch veranderd sinds de jaren 80

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat van Nederlandse huismussen sinds de jaren tachtig de wilde populatie genetisch is opgesplitst. Mussen uit Oost-Nederland wijken genetisch af van mussen uit het Westen van Nederland.
Bijen op een raat

Lage sterfte van Nederlandse honingbijenvolken deze winter

Sinds jaren is de wintersterfte onder bijenvolken niet zo laag geweest als afgelopen winter. In 2011 schommelde de uitval nog rond de 20%, Dit jaar is het slechts 6,5%.
Een Gewone Grootoor Vleermuis kijkt uit zijn holletje

Eind augustus: Nacht van de Vleermuis

In het laatste weekend van augustus (en de dagen ervoor) wordt de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. In heel Nederland en in Vlaanderen zijn er vleermuisactiviteiten voor jong en oud. Op sommige plaatsen zijn er al vanaf woensdag excursies en lezingen.

Diervriendelijke heggen

In deze moderne tijd zie je helaas steeds minder heggen en hagen. Vroeger stonden ze rond de meeste tuinen, tot plezier van veel dieren die er voedsel en bescherming van hadden. Een groene beschutting biedt afwisseling en leven, in tegenstelling tot een kale schutting van gekapt hout, vaak geïmpregneerd met giftige stoffen.
Grote parelmoervlinder

Licht herstel vlinderstand Nederland

Tussen 2006 en 2015 is in Nederland het aantal vlinders van 20 verschillende soorten toegenomen. Van 11 soorten nam het aantal af. Bij de overige 21 soorten dagvlinders bleef de stand gelijk.
Rups van de vierkantvlekuil

Stiekeme rupsen in je tuin

Ook in de winter zijn er rupsen actief. Vooral ’s nachts kun je in de tuin rupsen tegenkomen van agaatvlinder, vierkantvlekuil en huismoeder, drie algemene nachtvlinders. Als je er een ziet, of het nu een rups is of de vlinder, geeft hem dan door via de Jaarrond Tuintelling
Hommel

Grote bijensoorten worden steeds kleiner

Uit onderzoek is gebleken dat de vrouwtjes van grote bijensoorten zoals de aardhommel gedurende de afgelopen eeuw in Nederland significant kleiner zijn geworden. De oorzaak lijkt te zitten in de wijze waarop bijen voor hun nageslacht zorgen.

Utrechtse perentelers zien effecten van regenwormen

Regenwormen zijn belangrijk voor de perenteler: ze verteren blad waarop overwinterende ziekten voorkomen en ze verbeteren de structuur van de bodem waardoor er meer zuurstof in de grond kan komen en overtollig water sneller kan worden afgevoerd

Wilde bijen spelen grote rol bij appeloogst

Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van gewassen in de tuinbouw. Wilde bijen spelen daarbij een belangrijke rol. De bijdrage van wilde bijen aan...

Koester onze regenwormen!

Regenwormen zijn essentieel voor een gezonde bodem, duurzame voedselproductie en goede regenopvang. Volgens wormenexpert Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut zijn er alleen in Nederland al 18 verschillende soorten,