Natuur & Milieu wil snel verbod op schadelijke insecticides

Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) moet twee groepen insecticides zo snel mogelijk van de markt halen, uiterlijk per 2015. De meest gebruikte neonics blijken minstens 5.000 tot 10.000 keer giftiger te zijn voor bijen dan het al lang verboden insecticide DDT. Dat zegt Sijas Akkerman, hoofd voedsel Natuur & Milieu in een reactie op de zojuist verschenen wetenschappelijke analyse van de Task Force on Systemic Pesticides.

De risico’s voor de honingbij blijken het topje van de ijsberg te zijn. De gevolgen van deze middelen zijn ook uitermate schadelijk voor andere beestjes. De middelen breken langzaam af en blijven maanden, soms jaren, actief in de bodem. De effecten van neonics variëren van onmiddellijk en dodelijk tot chronische verzwakking van allerlei beestjes.

De analyse van een internationaal team van onafhankelijke wetenschappers is gebaseerd op meer dan 800 collegiaal getoetste wetenschappelijke publicaties. De bevindingen verschijnen binnenkort in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Environmental Science and Pollution Research’.

Voor meer informatie: natuurenmilieu.nl

 

Bron: Biojournaal

Vorig artikel22 juni: Open dag op kwekerij de Hexenketel
Volgend artikelVogelbescherming wil verbod op gewasbeschermingsmiddel imidacloprid
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.