Noord-Holland steunt 13 groene ideeën van vrijwilligers

Opvallend zijn de talloze manieren waarop de jeugd wordt aangesproken

project groen

De provincie Noord-Holland wil graag het vrijwilligerswerk in de natuur stimuleren. Daarom stelt de provincie tot en met 2016 jaarlijks ruim 600.000 euro beschikbaar voor het programma Betrekken bij Groen van de samenwerkende terreinbeherende organisaties, waarvan 45.000 euro is bestemd voor het Fonds Betrekken bij Groen. Met dit onderdeel van het programma worden allerlei partijen uitgedaagd om gezamenlijk projecten in de natuur te realiseren. Van de 45 ingediende ideeën zijn er 13 gehonoreerd.

Opvallend zijn de talloze manieren waarop de jeugd wordt aangesproken. In de Waarderhout in Heerhugowaard gaan kinderen helpen bij de aanleg van een bos met stinsenplanten. In de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum krijgen kinderen les in het maken van natuurproducten uit de tuin. Bijzonder is ook het initiatief van Groen en Schoon in het Vondelpark waar leerlingen afval gaan verzamelen en dit met een 3D printer verwerken tot nieuwe producten.

De kinderen van de Amsterdamse basisschool De Dapperschool maken zelf hun schoolplein groener. En de ouders en kinderen van speeltuin de Springplank in Castricum gaan hun speeltuin vergroenen met een moestuin en vogelhuisjes. De Helderse Vallei nodigt leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Den Helder om te komen werken in de natuur.

Natuurcentrum Schalkwijk in Haarlem geeft kwetsbare ouderen een groene dagbesteding. Iets vergelijkbaars doen vrijwilligers van Groei en Bloei in Amsterdam Zuidoost. Zij leiden vrouwen op om eenzame ouderen en alleenstaande minima te helpen tuinieren.

Stadsboerderij Osdorp werft vrijwilligers voor het onderhoud van de tuin en de ontvangst van bezoekers. Zij werken samen met dak- en thuislozen die wekelijks in de tuin werken. Terwijl bewoners van Scorlewald in Schoorl gastheer/dame worden in de Schaapskooi van Bergen.

Van een andere aard is het project van de NOZOS en de Vleermuisopvang die samen een certificaat ontwikkelen voor historische panden die vleermuisvriendelijk worden gerenoveerd. In het Park de Oude Kwekerij in Alkmaar ontwerpen vrijwilligers een biodiversiteitsmeter.

BRONProvincie Noord-Holland
Vorig artikelPronken met groente en kruiden
Volgend artikelStokken voor sperzie- of snijbonen
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in