Pronken met groente en kruiden

Boeiende bloeiers in de natuurlijke tuin

Wist je dat sommige groenten en kruiden ook boeiende bloeiers zijn met een natuurlijke schoonheid? Deze prachtige bloem bijvoorbeeld is de rode Bergamot.

Wat groente betreft kun je denken aan een roodbloeiende pronkboon, of de bijna exotische paarsroze bloemen van de peul. Gewoon die van de groente op je bord. Lekker én mooi.

Kruiden

Of verrijk je tuin met een kruid als de paarsbloeiende salie of de rode bergamot (Monarda). Er zijn vele soorten bergamot in diverse kleuren als paars, rood en roze. De ‘Monarda didyma’, ook wel goudmelisse genaamd, vind ik een mooie ouderwetse bloeiende vaste plant die een hoogte van 45-90 cm bereikt met trossen rode bloemen. Hij bloeit van juli tot september en heeft een fijne enigszins zoete earl grey-geur. Hij smaakt ook zo als je de gedroogde bladeren mengt met zwarte thee. De jonge blaadjes geven een frisse smaak aan salades, en fruitsmoothies. De bloemen zijn mooi als garnering, en eetbaar.

Ook de witte bloemen van de eenjarige Zwarte Komijn en de schermbloemen van dillesoorten zijn zonder meer fraai. Zwarte komijn (Nigella Sativa) is een eenjarige plant uit de ranonkelachtige familie (Ranunculaceae). Deze plant lijkt op het ‘juffertje-in-het-groen’ maar dan met lichtblauwe of witte bloemen en hij wordt 30 tot 45 cm hoog. De zaden van Zwarte Komijn – niet te verwarren met de welbekende komijnzaden (Cuminum cyminum) – kun je een paar minuten op een laag vuur roosteren tot ze “poppen”, en in een kleine hoeveelheid gebruiken in de keuken. Ze smaken een beetje naar peper en nootmuskaat, en passen goed in Indiase, Griekse en Turkse gerechten.

Probeer het eens, na de bloei kun je ze dus altijd nog opeten, of de zaden ervan oogsten.

Vorig artikelRotterdam past subsidie voor groene daken aan
Volgend artikelNoord-Holland steunt 13 groene ideeën van vrijwilligers
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in