Oud zaad heeft gouden toekomst

De zaderij teelt regionale, historische en moderne gewassen voor behoud biodiversiteit.

Sommige plantenrassen en graangewassen worden met uitsterven bedreigd. Biologisch zadenteler Jan Velema steekt daar een stokje voor. Met zijn bedrijf De zaderij teelt hij regionale, historische en moderne gewassen. Zaadbedrijven als Monsanto en Syngenta, die ook genetisch gemanipuleerde zaden op de markt brengen, telen op zeer grote schaal en houden monocultuur in stand. Dat komt

Sommige plantenrassen en graangewassen worden met uitsterven bedreigd. Biologisch zadenteler Jan Velema steekt daar een stokje voor. Met zijn bedrijf De zaderij teelt hij regionale, historische en moderne gewassen.

Zaadbedrijven als Monsanto en Syngenta, die ook genetisch gemanipuleerde zaden op de markt brengen, telen op zeer grote schaal en houden monocultuur in stand. Dat komt de diversiteit en bodem niet ten goede. Dat geldt evenmin voor de bijbehorende bestrijdingsmiddelen. “Gewassenveredeling in handen leggen bij een handvol bedrijven, is onverstandig”, aldus Velema.

Door heel Nederland stimuleert Velema families en tuinders bij het behoud van streekrassen. Ook doceert hij over veredeling, zelfbestuivers en hoe je een ras zuiver houdt.