Overtuigd dat er voor alle plagen natuurlijke oplossingen zijn

“Van oorsprong is ons bedrijf een akkerbouwbedrijf in de mooie beemsterpolder.  Ondanks de zware vette klei groeien hier mooie en sterke producten,  die goed houdbaar zijn. Sinds ik het bedrijf in 1984 overnam ik de activiteiten uitgebreid met een bloementeelttak. Aanvankelijk diverse soorten, maar in de jaren 90 vooral zonnebloemen, “aldus Jan Knook.

Sinds 2000 is het bedrijf omgeschakeld naar de biologische teelt. Aanvankelijk alleen de akkerbouwtak, maar vervolgens ook de bloementeelt. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het onvoldoende bekend zijn van het effect van deze middelen op de biodiversiteit in en boven de grond heeft  tot deze keuze geleid. De discussie over het effect van de neonicoticiden (luizendodend middel dat door planten wordt opgenomen) op de sterfte van bijen geeft maar aan dat het gebruik niet onomstreden is. En juist in de bloementeelt worden nog steeds heel wat gewasbeschermingsmiddelen gebruikt., alle stappen voorwaarts ten spijt.

Het was dan ook een bijzondere ontdekking dat door de teelt van verschillende soorten bloemen naast elkaar er een natuurlijke diversiteit ontstaat waarbij natuurlijke vijanden worden aangetrokken die plagen in andere gewassen afremmen. Zweefvliegen in de dille voorkomen luizenschade in de zomerasters. In vrouwenmantel komt een roofmijt voor die van nature de trips bestrijdt, sedum lijkt minder gevoelig voor phoma (schimmelziekte), dan op bedrijven waar wel gespoten wordt.

Niet alles lukt, maar mijn overtuiging is dat voor alle plagen natuurlijke oplossingen zijn; alleen weten we er nog niet genoeg van.  Reden genoeg om hiermee verder te experimenteren. Sinds 2011 doet het bedrijf  daarom mee aan het landelijke project Bloeiend Bedrijf, wat tot doel heeft natuurlijke vijanden aan trekken door middel van bloeiende akkerranden”.

En ondertussen zijn er genoeg bloemen om van te genieten. Zowel voor retail (lever onder andere aan carrefour en Jumbo)  als voor de particulier die bij mij aan huis ook een bos onbespoten bloemen kan kopen.

Meer informatie: janknook.nl

 

Bron: Biovalley

Vorig artikel11 en 12 juli: Buddleja-dagen bij biokwekerij Dependens
Volgend artikelStop de tegeltuinterreur
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.