Stop de tegeltuinterreur

Operatie Steenbreek zet opmars tegen tegelterreur voort.

tegeltuin

De tegeltuin is in opkomst. Zeker het afgelopen decennium zijn tienduizenden stukjes groen omgetoverd in saaie grijze vlaktes. Tuinen, perken, bomen, alles moet eraan geloven. Geert van Poelgeest van Operatie Steenbreek weet wel hoe dat komt. “Het is gemak. Mensen zien een tuin als het verlengde van hun woonkamer. Een betegelde tuin vergt in hun ogen weinig onderhoud en het is makkelijk om er een terrasje op te zetten.”

Operatie Steenbreek is een landelijke werkgroep van onder meer de universiteiten van Wageningen en Groningen, enkele  grote gemeenten, milieucentra en stadsecologen. Samen startten ze anderhalf jaar geleden het initiatief om het groen terug te krijgen in de voor- en achtertuinen van huizen. En dat is niet alleen een esthetische kwestie.

“Een gebrek aan groen is in de eerste plaats slecht voor de natuurlijke kringloop”, vertelt Van Poelgeest. “Bomen, bloemen en planten die er normaal groeien en dieren worden verdreven. Maar het heeft nog veel meer gevolgen. Het water kan de grond niet in en spoelt bij een flinke regenbui het riool in dat de hoeveelheid helemaal niet aan kan.”

Een uitgebreide omschrijving van hoe je je tuin groen en regenvriendelijk maakt kun je hier (PDF) vinden.

BRONOneWorld
Vorig artikelOvertuigd dat er voor alle plagen natuurlijke oplossingen zijn
Volgend artikelImkers verkopen bio-bloembollen tegen bijensterfte
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.