Rode klaver belangrijke zomerse voedselbron voor bijen en hommels

Voorkeur voor diploïde rassen en Mattenklee-types

Rode klaver blijkt een goede voedselbron te zijn voor bijen en hommels in de zomermaanden. In die periode zijn andere voedselbronnen vaak schaars. Het ras is echter bepalend: diploïde rassen en Mattenklee-types worden vaker bezocht door hommels dan tetraploïde en Ackerklee-rassen.

De voorkeur van bijen en hommels voor diploïde rassen kwam naar voren bij gerichte observaties in een proef van het Louis Bolk Instituut. Daarbij zijn acht verschillende rassen rode klaver vergeleken in vier herhalingen.

Eind september 2014 werd bij mooi zonnig weer het aantal bezoekende bijen en hommels geteld bij de verschillende plots (28m2 per plot) gedurende twee keer vijf minuten. Het aantal bloemen per plot bleek van grote invloed te zijn: rassen van het Mattenklee-type hadden twee tot drie keer zoveel bloemen. Maar zelfs na correctie voor het aantal bloemen waren de Mattenklee-types significant aantrekkelijker voor bijen (met 4,6 bezoekende bijen per 100 bloemen versus 1,5 bijen voor de Ackerklee-types). Ook bleken diploïde rassen aantrekkelijker te zijn dan tetraploïde rassen, maar het verschil was minder groot (4,5 versus 2,2). Voor de hommels waren alleen de diploïde rassen aantrekkelijker (met 13,7 versus 8,6 bezoekende hommels per 100 bloemen).

BRONBiojournaal
Vorig artikelZo ontwikkel je een buurtmoestuin
Volgend artikelAl ruim 200 aanmeldingen voor de Bio1000
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.