Bollentelers reduceren kunstmest en bestrijdingsmiddelen

De circa dertig bollentelers van de vereniging ‘Natuurlijk leven, natuurlijk telen’ wilden een reductie in het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen met zo’n 30%. En dat is gelukt. Hoe? Door zich te richten op de bodem en volop te experimenteren. Zo heeft bollenteler John Huiberts van zijn 74 hectare bollen een kwart in rustteelten, bijvoorbeeld met groenbemesters, en de bodem wordt zo min mogelijk verstoord.ย “Je moet de bovenlaag van de bodem juist met rust laten”, stelt teler John Huiberts.

Thee tegen luizen

De bollen worden met een innovatieve plantmachine direct in de afgemaaide groenbemester geplant: de machine tilt de bovenste bodemlaag als een ‘graszode’ op, plant de bollen eronder en legt de zode weer terug. Dat scheelt ook nog werkgangen. Een sterke plant en bodem bereiken de telers ook met plantversterkende en bodemversterkende middelen. Zoals een plantenversterkende ’thee’ van gedroogd gras geoogst in natuurgebieden: hiermee spuiten maakt de bollen onaantrekkelijk voor luizen, is de ervaring van de telers. Ook innoveren de telers met het maken van compost.

Insecten bestrijden plagen

De biodiversiteit neemt zowel onder als boven de grond toe. Patrijzen schuilen in de groenbemesters en bloemenstroken langs de akker met bollen. De akkerrand bewijst zijn kracht doordat er veel insecten in zitten die plagen weer bestrijden. Naast werken aan afzet met een milieuvriendelijk keurmerk, is teler John Huiberts nu ook biologisch bollenteler. Zes hectare van zijn bollenteelt is aangemeld bij Skal als ‘biologisch’. “Ik hoop er ook van te leren”, zegt de teler.

BRONBiojournaal
Vorig artikel10 januari: Permacultuur biedt overvloed in eetbaar landschap
Volgend artikelVoorlente komt al op gang door hoge temperaturen
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.