November: bodem- en compostworkshops in Noord- Midden- en Zuid-Nederland

Janneke Tops van Gezonde Moestuin organiseert in november op verschillende locaties een dagcursus voor moestuinders. Een gezonde moestuinbodem: het begin van een succesvolle moestuin. Om zelf gezonde groenten te kunnen kweken, is een gezonde, levende bodem een belangrijke voorwaarde. Als de bodem voldoende vruchtbaar en gezond is, zullen de planten er beter op groeien. Maar wat is een gezonde bodem nu precies en hoe kun je daar zelf voor zorgen? Het begint met een goede structuur, veel humus en een levendig bodem voedsel web, oftewel het bodemleven. Op deze dag leer je meer over hoe de moestuinbodem is opgebouwd, waarom het bodemvoedselweb zo belangrijk is en wat je zelf kunt doen om een gezonde bodem te krijgen. Want in een moestuin, groot of klein, kun je zelf veel doen om de bodem gezond te krijgen. Goede compost speelt daarbij een sleutelrol en komt dan ook ruim aan bod tijdens het ochtenddeel van deze cursus en ’s middags tijdens de workshop.

Tijdens het middaggedeelte van deze cursusdag gaan we gezamenlijk een composthoop opbouwen op locatie. Zo kan dat wat in de ochtend geleerd is gelijk in de praktijk worden toegepast. Er zal ruim voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van je persoonlijke tuin- en compostvragen. De dag duurt van 9:30 tot circa 16:30 uur. De cursus is zowel geschikt voor beginnende moestuinders als mensen die al praktische ervaring hebben met zelf groenten kweken. Op verzoek kan de cursusdag ook op andere locaties worden verzorgd.

Data en locaties:

9-11 in Cuijk (Noord-Brabant) – Wereldtuin Verdeliet
15-11 in Bunschoten-Spakenburg (Utrecht) – De Eemlandhoeve
18-11 in Gasselte (Drenthe) – Op locatie
29-11 in Zeewolde (Flevoland) – BD-boerderij Zonnehoeve

Meer informatie www.gezondemoestuin.nl

 

Bron: Biojournaal

Vorig artikelImkers verkopen bio-bloembollen tegen bijensterfte
Volgend artikelBiologische bloembollen voor bijen
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.