4 juli: Festival zet bodem in het zonnetje

Film, discussie, doemarkt en lekker eten van Groningse bodem

bodem

2015 is het ‘Internationale jaar van de bodem’. Daarom organiseren de Youth Food Movement, de gemeente Groningen, de Gezonde Moestuin en groenadviseur Marjan Nijland het festival ‘Jouw Bodem, Mijn Bodem’. Het evenement start op zaterdag 4 juli om 15:30 uur in een boerenschuur in Onstwedde met de film ‘Bodemboeren’, gevolgd door een interactief programma dat de Groningse bodem in het zonnetje zet.

In ‘Jouw Bodem, Mijn Bodem’ staat het bodemgebruik in Stad en Ommeland centraal. Hoe zorgen de boeren voor hun bodem en wat kunnen we daar in de stad van leren? Het festival is een tweeluik: in het eerste deel komt de ‘burger naar de boer’, in het tweede deel – na de zomer – komt ‘de boer naar de stad’.

Het eerste deel start zaterdag 4 juli in Onstwedde, met de documentaire ‘Bodemboeren’. Hierin worden 5 agrarische koplopers gevolgd in hun duurzame bodembeheer. Wetenschapsfilosoof Hans Harbers discussieert met lokale boeren en experts na over de thema’s uit de film. Na het debat is er een doemarkt met verschillende activiteiten waarin bezoekers de bodem kunnen zien, voelen en beleven. Ze kunnen onder meer verschillende manieren van grondbewerking in de moestuin leren kennen, ervaren wat bijen kunnen betekenen voor de bodem en hummus maken van diverse soorten bodemgewassen. Daarna is er een heerlijk biologisch buffet met streekproducten, verzorgd door Smaak van het Noorden.

Meer informatie op http://www.yfmgroningen.nl

BRONBiojournaal
Vorig artikel20 juni: Zomerfeest groentepluktuin Samen Telen
Volgend artikelCrowdfunding Natural Bulbs
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.