20 juni: Zomerfeest groentepluktuin Samen Telen

Pluktuin met educatieve functie biedt prachtige plek om samen te komen

Op zaterdag 20 juni organiseert groentepluktuin Samen Telen vanaf 10:00 uur een zomerfeest. Bezoekers maken kennis met kleinschalige biologische groententeelt volgens het pergola-principe. Tijdens het zomerfeest wordt aandacht besteed aan gezonde voeding, ontspanning en kunst middels rondleidingen, workshops, demonstraties en informatiestands. In de theetuin worden biologische dranken, ambachtelijk gebak en broodjes geserveerd.

De pluktuin is een goed alternatief voor mensen die geen tijd hebben om een moestuin te onderhouden, maar toch zelf hun verse groenten willen plukken. Op de pluktuin worden ongeveer 40 vollegrondgroenten op een biologische wijze geteeld. De deelnemers kunnen vanaf april tot oktober elke week ongeveer 4 tot 6 verschillende groenten komen plukken. De pluktuin werkt volgens het pergola-systeem: hierbij werken tuinders en deelnemers samen middels een aantal afspraken. Bijvoorbeeld: risicodeling van de oogst. Hiermee wordt bedoeld dat als de oogst van een bepaalde groente meevalt dat u hiervan meer kunt plukken. Valt de oogst tegen dan zal u van een bepaalde groente minder kunnen plukken.

Andere voordelen van de pluktuin zijn:

  • u weet waar uw groenten vandaan komt;
  • u weet wie de groenten heeft geteeld
  • u weet dat de groenten vers zijn;;
  • u weet dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt;
  • u kunt┬ávrijblijvend meehelpen met diverse tuinklussen, afhankelijk van uw tijd en interesse.

De tuin biedt een prachtige plek om samen te komen en heeft tevens een educatieve functie voor jongeren die meer betrokken willen worden bij het proces van groenten telen.

Voor meer informatie: samentelen.bio

Vorig artikel20 en 21 juni : Gaaf Groen in Den Haag
Volgend artikel4 juli: Festival zet bodem in het zonnetje
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.