22 maart: Groenmoesmarkt – voor natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel

Op zondag 22 maart 2015 staat Oirschot voor het derde jaar in het teken van natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel. Vanuit Nederland en België komen circa 60 standhouders naar Oirschot die op dit gebied tot het topsegment horen. Ook de eigen regio is sterk vertegenwoordigd op de gebieden van stadslandbouw, biodiversiteit en met biologische zaden en planten.

De Groenmoesmarkt is een specialistische markt voor wie bewust in het leven staat en zal daardoor veel mensen aanspreken die actief zijn op tuin- en natuurgebied. Het is dan ook niet alleen een verkoopmarkt maar je vindt er ook informatie over het zelf gezond bezig zijn, over gezonde voeding, het versterken van natuurwaarden en de terugkeer naar eerlijk en historisch zaadgoed.

Hans van Eekelen uit Best is organisator van deze markt. Onder eigen naam en later onder de naam Groenmoes geeft hij al 10 jaar lang publicaties uit met natuurlijk (moes)tuinieren, eerlijk voedsel en regionale betrokkenheid als kernwaarden. Zijn belangrijkste publicatie tot nu toe – de zaaiagenda voor de moestuin – is in 2014 verschenen bij de uitgeverij van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. Uiteraard is dit boek dat volledig gevuld is met praktische teeltinformatie (90 groentesoorten en 1.100 groenterassen) op deze markt verkrijgbaar.

Het zalencentrum in Oirschot is inmiddels te klein gebleken om standhouders en bezoekers goed te kunnen ontvangen. Toch is de kleinschaligheid en de intieme sfeer van dit complex er de reden van dat niet naar een groot centrum is uitgeweken. Er is gekozen voor uitbreiding van de ruimten door circa 600 m2 tentruimte aan te bouwen en een buitengebied erbij te betrekken. Op deze manier kunnen enkele duizenden bezoekers worden ontvangen die een klein bedrag aan entree betalen (4 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar gratis), maar met diverse gratis te verkrijgen materialen dat bedrag snel weer hebben terugverdiend.

Zondag 22 maart 2015 van 10:00–17:00 uur
Zalencentrum ’t Zand
Bestseweg 52
5688 NP Oirschot

Entree: 4 euro per persoon

Klik hier voor de flyer.

Voor meer informatie: groenmoes.nl

Vorig artikelWeleda en Natuurmonumenten creëren bloemrijke natuur
Volgend artikelDigitale tool beschikbaar voor betere leefomstandigheden voor de bij
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.