Diervriendelijke heggen

Met een paadje er tussen

In deze moderne tijd zie je helaas steeds minder heggen en hagen. Vroeger stonden ze rond de meeste tuinen, tot plezier van veel dieren die er voedsel en bescherming van hadden.

Toegegeven: het kan een flink aantal jaren duren voordat ze dezelfde mate van privacy bieden als de alom vertegenwoordigde bouwmarktschuttingen waarmeeย je binnen een dag een tuin kunt omheinen, maar dan heb je ook wat. Een groene beschutting die afwisseling en leven biedt, in plaats van een kale doodse schutting van gekapt hout, geรฏmpregneerd met giftige stoffen.

Alternatieven voor coniferenย en liguster

Tak met bessenHeggen kun je zoals bekend prima maken van struiken als coniferen enย liguster, en deze zijn ecologisch gezien natuurlijk al vele malen beter dan schuttingen. Maar ze zijn ook wel een beetje gewoontjes. Als je een beetje de ruimte hebt in je tuin, plant dan een een zogenaamde boerenhaag, bestaande uit een enkele of dubbele rij diverse vogelvriendelijke struiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veldesdoorn, hondsroos, zuurbes (berberis), meidoorn, vuurdoorn, sporkehout en hulst. En verrijk die met fruitstruiken waar je zelf ook graag van eet zoals zwarte bes, aalbes, kruisbes en blauwe bes. Ook vogels en andere dieren zijn hier uiteraard dol op.

Ook een braam of wilde roos past hier prima tussen, hoewel dieย meer de neiging hebben te gaan woekeren. Zo’n gemengde haag geeft een veel levendiger beeld dan een eenvormige liguster of coniferenhaag.

Als je een ruime tuin hebt hebt en in twee parallelle,ย “kronkelende” rijen plant, houd dan een paadje van ongeveer een halve meter daartussen vrij. Net breed genoeg om het paadje kort te kunnen houden met de grasmaaier. Doordat het paadje kronkelt, weet je niet waar het ophoudt en daardoor lijkt het langer en geheimzinniger. Ook kinderen vinden zo’n spannend kronkelpad geweldig.

Snoeien doet groeien

Wilde hegSnoeien is belangrijk bij iedere haag, als je tenminste prijs stelt opย vol en dicht struikgewas. Je kunt ook een gemengde haag lekker strak knippen als je wilt, maar zeker als je een grote tuin hebt kan het ook heel mooi zijn de haag wat natuurlijker te laten groeien en met beleid snoeien waar nodig of gewenst. Snoei de struiken zo nu en dan een beetje om ze compacter te maken. Dat zorgt voor meer privacy, maar ook voorย meer schuil- en nestelgelegenheid voor vogels en andere dieren. Zeker dubbele en dus brede hagen zijn favoriet!

TIP: Het is eigenlijk zonde omย snoeiafval via aanhanger of groenbak af te voeren. Je kan de takjes ter plekke klein maken en als mulch laten liggen. Heb je veel snoeisel dan is de aanschaf van een elektrische hakselaar het overwegen waard. ย Je tuin heeft alleen maar baat bij de fijngehakte takjes en blaadjes. Hoe meer organisch materiaal op en in de bodem, hoe beter!

Vorig artikelLicht herstel vlinderstand Nederland
Volgend artikelWortelwirwar maakt het schimmels lastig
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in