Licht herstel vlinderstand Nederland

Totale vlinderstand laatste jaren stabiel

Grote parelmoervlinder

Tussen 2006 en 2015 is in Nederland het aantal vlinders van 20 verschillende soorten toegenomen. Van 11 soorten nam het aantal af. Bij de overige 21 soorten dagvlinders bleef de stand gelijk, of was met het vlindermeetnet de trend niet vast te stellen.

Over de hele periode vanaf 1992 waren er 23 soorten waarbij de populatie afnam en 16 soorten met een toename. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van CBS en de Vlinderstichting.

Met name een aantal zeldzame en bedreigde soorten, zoals de grote parelmoervlinder, kleine heivlinder en zilveren maan, vertonen een voorzichtig herstel nadat ze tien jaar geleden hun dieptepunt bereikten. Van deze vlinders was er rond 2006 nog maar 10% of minder van de populatie uit begin jaren negentig over. Er zijn echter ook zeldzame soorten die nog steeds in aantal achteruitgaan, zoals de bruine eikenpage. Maar ook de argusvlinder, twee decennia geleden nog een vlinder die je overal kon tegenkomen, is nu bijna overal verdwenen.

Natuurbescherming en klimaatverandering

Er is de afgelopen jaren veel gedaan aan natuurbescherming, gericht op het herstel van de leefgebieden van een aantal bedreigde vlinders. Hiermee zijn nieuwe kansen gecreëerd voor deze bedreigde soorten. Daarnaast heeft klimaatverandering gezorgd voor een lichte temperatuurstijging. Vlinders zijn koudbloedige dieren die in veel gevallen profiteren van warmere zomers. Door hun korte levenscyclus kunnen vlinders snel reageren op veranderde leefomstandigheden.

De totale vlinderstand in Nederland is de laatste 10 jaar stabiel gebleven. Daarvoor ging de vlinderstand steeds achteruit. De zeldzame soorten die nu weer licht toenemen, hebben de laatste tientallen jaren een groot verlies gekend. Naast daling van hun populatieaantal is ook de verspreiding over het land sterk ingeperkt. Dit geldt voor het merendeel van de dagvlinders die gedurende de afgelopen decennia in aantal achteruit zijn gegaan, ook voor de meer algemene soorten. Deze achteruitgang was nog volop aan de gang toen De Vlinderstichting in 1990 samen met het CBS begon aan het Landelijk Meetnet Vlinders. Het aantal vlinders is nu nog iets meer dan 60% van wat het toen was.

BRONCBS
Vorig artikelAan het werk in je tuin? Help vlinders en bijen!
Volgend artikelDiervriendelijke heggen
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in