Utrechtse perentelers zien effecten van regenwormen

Regenwormen verbeteren op directe en indirecte wijze de bodem.

Regenwormen zijn belangrijk voor de perenteler: ze verteren blad waarop overwinterende ziekten voorkomen en ze verbeteren de structuur van de bodem waardoor er meer zuurstof in de grond kan komen en overtollig water sneller kan worden afgevoerd. Hoeveel regenwormen zijn er nodig en wat moet je doen om het aantal regenwormen te stimuleren als er te weinig aanwezig zijn?

Dat zijn de vragen die in het project ‘Duurzaam bodembeheer grootfruit’ worden gesteld. Op de bedrijven varieerde het aantal regenwormen van 57 tot 248 regenwormen per vierkante meter. Het aantal soorten lag tussen de 4 en 9.

Regenwormen zijn goed voor de bodem. Ze zorgen voor een gezonde bodem, door gangen te maken in de grond. Hierdoor ontstaat er een stabiele structuur en een goede doorluchting en regenwater kan snel wegzaken. De uitwerpselen van regenwormen bevatten veel voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfaat en kalium, die goed zijn voor de aantallen bodemmicro-organismen. De micro-organismen in de grond helpen de regenworm bij het verteren van de bladeren en daardoor worden schadelijke schimmels tegengegaan.

Voor meer informatie: www.beterbodembeheer.nl

BRONBiojournaal
Vorig artikelZelf biologische appels en peren plukken
Volgend artikelEerste editie ‘Agroecology in action’ blijkt schot in de roos
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in