De onlangs door Bionext (branche-organisatie voor de biologische landbouw) gelanceerde campagne tegen octrooi op natuurlijke eigenschappen van planten krijgt veel steun. Er zijn al meer dan 2000 zogenaamde ‘filialen’ op de kaart gezet. Ook komen er veel donaties binnen waarmee o.a. juridische procedures bekostigd kunnen worden.
Iedereen kan meedoen door zich als filiaal aan te melden bij De Grootste Zaadbank van Nederland en zaden van ‘door patenten bedreigde gewassen’ onder te laten duiken in zijn vriezer.
Wat is er eigenlijk aan de hand?
Steeds vaker vragen grote internationale bedrijven patent aan op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dit gaat bijvoorbeeld over eigenschappen die een plant minder gevoelig maken voor bepaalde ziektes en plagen. Zo is er patent verleend aan een bedrijf dat paprika’s heeft ontwikkeld met een natuurlijke afweer tegen de witte vlieg, een schadelijk insect. Deze eigenschap komt van een wilde paprika uit Jamaica. Toch claimt het bedrijf dat het hún uitvinding is.
Door het patent wordt één bedrijf eigenaar van alle zaden, vruchten en planten die deze natuurlijke afweer in zich hebben. Met als gevolg dat andere bedrijven de paprikarassen met deze eigenschap niet meer vrij mogen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe (sterkere of betere) groenterassen. En dat terwijl deze eigenschap dus gewoon uit de natuur komt.
De ontwikkeling van nieuwe rassen wordt zo geremd, terwijl dit juist hard nodig is om rassen bestand te maken tegen bijvoorbeeld klimaatverandering. Zaadbedrijven die geen toegang hebben tot gepatenteerde eigenschappen worden uit de markt gedrukt. Er blijven dus minder zaadbedrijven over. De controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie komt op die manier bij enkele multinationals te liggen.
Zolang het Europees Octrooibureau patenten op klassiek veredelde planten blijft verlenen gaat Bionext ook door met het voeren van procedures. Meer informatie over de campagne vind je op de speciale site van Bionext: www.degrootstezaadbank.bionext.nl