Vaste bedden en rijpaden goed voor bodem en planten

De grond is losser, het gewas groeit egaler en de plant is gezonder.

In de biologische teelt op proefboerderij Kollumerwaard wordt gewerkt met het systeem van vaste bedden en rijpaden. “De grond is losser, het gewas groeit egaler en de plant is gezonder”, zegt Philip Kramer, bedrijfsleider op de proefboerderij, over het effect van dit systeem.

Hij werkt sinds 2011 met het systeem van vaste rijpaden en bedden. “De bodem leeft veel meer in de biologische teelt”, zegt Kramer. “Zo heb ik veel meer meeuwen achter de machines aan in de biologische teelt. Biologische telers zijn constant bezig de bodem te verbeteren. Schimmels, bacterien en regenwormen doen hun werk. Zo hebben wij bijvoorbeeld geen last van schadelijke aaltjes. En ik kan na forse regenval bij de biologische telt 2 tot 3 dagen eerder het land op dan bij de gangbare.”

Proefboerderij Kollumerwaard richt zich op onderzoek voor de akkerbouw in zowel de gangbare als de biologische teelt. De biologische teelt omvat 50 hectare, de gangbare teelt 80 hectare.

BRONBiojournaal
Vorig artikelBiodynamische bodems beter bestand tegen klimaatschommelingen
Volgend artikelMet weinig werk toch een groene tuin
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.