Eenvoudig zelf bestuiven met metselbijen

Bestuiving door metselbijen ook geschikt voor kleine telers

Metselbijen inzetten voor een betere bestuiving van fruit. Telers kunnen hier nu eenvoudig zelf mee aan de slag. Henri Moors van het gelijknamige hoveniersbedrijf heeft zelf enkele jaren ervaring opgedaan met de methode en verkoopt nu nesthuizen en cocons. Ook begeleidt hij telers bij het proces, zodat die het uiteindelijk helemaal zelf kunnen gaan doen. “Ik laat zien waar de nestelhuizen komen te staan en verzorg aan het eind van het seizoen een oogstworkshop, zodat de teler leert om zelf de cocons te oogsten”, vertelt Henri.

Henri omschrijft de metselbij als een heel goede bestuiver. “In Nederland lopen we op dit gebied echt nog achter, in het buitenland wordt hier namelijk al 40 jaar mee bestoven. Ons systeem is vrij laagdrempelig en eenvoudig uit te voeren. Dit maakt het ook erg geschikt voor kleine telers om er zelf mee aan de slag te gaan.”

De naam metselbijen is afkomstig van de werkwijze van de insecten. Ze leggen het stuifmeel en daarin 1 eitje in de gangen van de nesthuizen en ‘metselen’ die steeds dicht met grond. Henri: “Na 10/12 weken gaan ze dood en de nieuwe larven voeden zich met het stuifmeel dat in de nestelhuizen bewaard is gebleven. Nadat de larven zich in een cocon gesponnen hebben, halen we deze in het najaar eruit, zodat ze in het voorjaar weer ingezet kunnen worden.”

Meer informatie: metselbijen.eu

BRONBiojournaal
Vorig artikelDe Bolster maakt van de tuin een restaurant
Volgend artikelBoerPelleboer helpt om stadsboer te worden
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.