Intratuin neemt drastische maatregelen om bij te beschermen

Stevige ommezwaai na onderzoek Greenpeace

Intratuin, partner van De Gezonde Stad, heeft vandaag (13 november) zijn plan gepresenteerd om de bij én de consument te beschermen voor contact met gif op planten. Intratuin haalt onder andere binnen een jaar alle chemische gewasbeschermingsmiddelen uit de schappen die een risico zijn voor bijen, zogenaamde neonicotinoïden. Ook zijn binnen 6 jaar alle planten bij Intratuin vrij van deze chemicaliën. De Gezonde Stad hielp Intratuin bij het maken van het plan.

In april concludeerde Greenpeace na onderzoek dat bedrijven in de sierteelt middelen gebruiken die in verband worden gebracht met de grote bijensterfte. In het onderzoek waren ook planten getest van Intratuin, de grootste keten van tuincentra in Nederland. Het bedrijf neemt de uitkomsten van het onderzoek dan ook hoog op.

De afgelopen maanden heeft Intratuin hard gewerkt aan een plan om niet alleen het aanbod in de eigen winkels te verduurzamen, maar de hele sierteeltsector aan te zetten om geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken. Daarom is, naast de eerder genoemde maatregelen, binnen 8 jaar twee op de drie planten bij Intratuin helemaal vrij van welk beschermingsmiddel dan ook. Sterke planten, die geen beschermingsmiddelen nodig hebben, krijgen daarom voorrang. Deze drastische stappen zijn nodig om de bijensterfte een halt toe te roepen. Belangrijk voordeel is dat consumenten daarmee bij Intratuin sterkere planten aan zullen treffen, die niet afhankelijk zijn van chemische beschermingsmiddelen.

Voor meer informatie: www.degezondestad.org

BRONBiojournaal
Vorig artikelBiologische bloembollen voor bijen
Volgend artikelWilde bijen mede achteruit door gebrek aan bloemen
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.