Koester onze regenwormen!

Regenwormen van essentieel belang voor gezonde bodem

Regenwormen zijn essentieel voor een gezonde bodem, duurzame voedselproductie en goede regenopvang. Volgens wormenexpert Nick van Eekeren van het Louis Bolk Instituut zijn er alleen in Nederland al 18 verschillende soorten, onderverdeeld in drie groepen: “De strooiselbewonende regenworm bevindt zich in het bovenste deel van de grond tot 10 centimeter diepte, de bodembewonende regenworm zit daaronder tot zo’n 40 centimeter en de pendelaar maakt verticale gangen tot wel drie meter diep.”

Van Eekeren deed onderzoek naar de functies en het nut van regenwormen. Daaruit kwam naar voren dat vooral de aanwezigheid van pendelaars van essentieel belang is voor een goede bodem. “Door gangen te graven tot diep in de grond wordt de waterinfiltratie verdubbeld. Bovendien gebruiken bomen, planten en gewassen de gaten om zich met hun wortels in de grond te nestelen. Die functies zijn door geen enkel ander onderdeel van het bodemleven of met kunstmatige bewerking over te nemen.”

Van Eekeren vindt het dan ook belangrijk dat mensen regenwormen leren kennen:  “We moeten ze niet zien als vieze beesten, maar we moeten het belang van hun aanwezigheid weten. Creëer een bodem waarin ze zich thuis voelen en laat ze vooral met rust.” Geen tegeltuinterreur, bespoten groente of omgespitte perkjes dus!

BRONOneWorld
Vorig artikelVelt viert feest: 2000 leden in Nederland
Volgend artikelInspireer een ander, deel je moestuin
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.