Nauwere samenwerking Operatie Steenbreek, KNNV en IVN

Landelijke organisatie strijdt tegen de verstening van tuinen

De hele voortuin betegeld...
De hele voortuin betegeld...

Operatie Steenbreek en IVN en de KNNV gaan de komende twee jaar nog intensiever samenwerken. De aanleiding hiervoor is dat beide natuurorganisaties, met hun landelijk netwerk van lokale afdelingen en vrijwilligers, een belangrijke rol gaan vervullen in de ‘ontsteningsacties’ bij de aangesloten gemeenten van Operatie Steenbreek.

Operatie Steenbreek is een  landelijke organisatie die bewoners en bedrijven wil enthousiasmeren om hun eigen tuin te vergroenen. De bedoeling is de negatieve gevolgen van verstening om te zetten in de positieve effecten van groen. Tegels eruit en planten erin!

Platform voor kennis, ervaring en samenwerking

Het gaat daarbij vooral om het tegengaan van de vermindering van de biodiversiteit en de negatieve effecten van de klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren. Een groot deel van de oppervlakte in de stad, ongeveer 60 procent, is in bezit van particulieren, waarvan 44 procent grotendeels vol tegels of grind liggen. Het maakt voor het leefmilieu in de buurt dan ook een behoorlijk verschil of je kiest voor een groene tuin of voor grijze tegels.

Operatie Steenbreek biedt aan de gemeente kennis, ervaring en de mogelijkheid om uit te wisselen in een groot landelijk netwerk met andere organisaties en gemeenten.  De gemeente bepaalt samen met bewoners de lokale aanpak op basis van die informatie. Bijvoorbeeld door  groene initiatieven te ondersteunen,  tips en informatie te geven aan bewoners en  acties op gang te brengen.

IVN-afdelingen geven nu al regelmatig de cursus tuinreservaten om mensen te helpen bij de vergroening van hun tuin. De KNNV bouwt aan een netwerk van lokale tuinambassadeurs met groene kennis. Beide natuurorganisaties bundelen nu de krachten, samen en met Operatie Steenbreek,  voor nog meer groen in de directe leefomgeving.

Aangesloten gemeenten

Momenteel zijn er tien gemeenten aangesloten bij Operatie Steenbreek:

Amersfoort, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Leiderdorp, Maastricht en Nijmegen.

Meer info op www.operatiesteenbreek.nl

BRONOperatie Steenbreek
Vorig artikelEind augustus: Nacht van de Vleermuis
Volgend artikel14 april: Meelopen bij Warmonderhof
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in