Biodynamische bodems beter bestand tegen klimaatschommelingen

Biodynamisch areaal groeit met 10%.

Met een toename van 512 hectare in één jaar zet de groei van het areaal biodynamisch werkende land- en tuinbouwbedrijven met een Demeter keurmerk verder door.

Uit de Demeter Monitor over 2014 blijkt dat 5845 hectare bewerkt wordt door boeren die werken volgens de biodynamische principes, dus met de laagste mestgiften, de hoogste dierenwelzijnseisen en de sterkste grondgebondenheid om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten.

Precies tien procent van het biologisch areaal is nu biodynamisch. Biodynamisch gaat verder dan ‘gewoon’ biologisch. De Demeter voorwaarden vormen een aanvulling op de Europese wetgeving voor biologische landbouw.

Volgens Bert van Ruitenbeek, directeur van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding, is de innovatieve kracht van de biodynamisch werkende boeren op het terrein van bodemvruchtbaarheid van groot belang.

“Levende bodems met onder andere meerdere soorten wormen zijn beter bestand tegen droogte en hevige regenval.  In een gezonde bodem zorgen de verticale luchtgangen van pendelwormen voor dat de waterinfiltratie kan verdubbelen. Het gewas maakt dankzij de gangen diepere wortels, zodat het beter water en voedingsstoffen kan opnemen. Dit zorgt voor robuustere landbouwbedrijven, extra relevant in het kader van klimaatsverandering.”

BRONStichting Demeter
Vorig artikel22 september: BD imkers kring Fryslan opgericht
Volgend artikelVaste bedden en rijpaden goed voor bodem en planten
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.