Rucola als bodembedekker

Raketsla bloeit tot in oktober

Je kent het wel: alle groente in de moestuin is ineens tegelijk klaar en voor je het weet is er eentje doorgeschoten. Zo ging het vorige zomer ook bij de rucola (Eruca sativa of in het Nederlands ‘raketsla’). En wat doe je dan?

Bij nader inzien was het helemaal niet erg. Want wat zijn die witte bloemen met donkere nerven mooi! In onze achtertuin hadden we nog een bodembedekker nodig voor aan de voeten van de clematis die anders kunnen verbranden. Dus daar zijn toen de vrolijke molentjes naar verhuisd. En ze bloeiden tot in oktober. We zijn heel heel benieuwd of het zich heeft uitgezaaid en ze dit voorjaar weer opkomen. Zoniet, dan mag er best weer een rucolaplant doorschieten op de moestuin.

Drie soorten

De gewone Nederlandse naam van rucola is raketsla[/pullquote]Nu heb ik het over rucola, oftewel op z’n Hollands ‘raketsla’, maar er zijn drie plantsoorten. In de moestuin kennen we de rucola (Eruca sativa) met witte bloempjes, maar ook de wilde rucola met gele bloemetjes. De laatste is meestal de Diplotaxis tenuifolia, oftewel ‘grote zandkool’. Daarnaast wordt Diplotaxis muralis (zandkool) ook wel als rucola aangeboden, maar die wordt vaak minder smakelijk gevonden. De Eruca is de meest geliefde rucola voor op het bord.

Honingbij op een wilde rucola
Wilde rucola en honingbij (foto: Rasbak via wikimedia)

De wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia), met gele bloemetjes, ben ik vrij vaak tegengekomen in de Hollandse duinen maar ook in het stedelijk gebied.

Wij zitten in het westen en daar zie je rucola het meest. Vooral op droge (verstoorde) zandgronden, voedselrijke en onbebouwde plekken. Je vindt ‘m dan ook langs spoorwegen, in bermen en in de steden tussen stenen, oude muren en bouwterreinen.ย Ook hier en daar in het in het rivierengebied kom je de wilde rucola wel tegen.

De gewone Nederlandse naam van rucola is raketsla

Hij bloeit van juni tot en met oktober met niet al te grote gele, licht geurende bloemen met vier blaadjes. De bladeren van deze wilde soort zijn veel sterker getand dan zijn geliefde broertje Eruca. Hij bereikt een hoogte van zo’n 30 tot 80 centimeter. Best een aardige hoogte en daardoor goed zichtbaar. Op een warme zomerdag ruik je ‘m ook, de onmiskenbare geur van rucola.

Zaaien en oogsten

Zowel in de lente, herfst als zomer kun je de gewone of wilde rucola zaaien. Het groeit lekker snel, dus je kunt rap plukken. Het schiet ook snel door maar tijdens de bloei kun je nog wel blijven oogsten. De smaak is dan wat sterker. Soms bijna pittig te noemen. Te pittig vinden sommigen.

Behalve in de winter kun je in de rest van de seizoenen het rucola-blad plukken en eten. Dus zaaien en oogsten, zaaien en oogsten, aan รฉรฉn stuk door.

Gebruik blad en bloem

Rucolabloem3Van alle drie de rucola-soorten kun je niet alleen de bladeren, maar ook de bloemen eten. Lekker in salades, pestoโ€™s en in sauzen, en met de bladeren kun je ook stamppot maken.

De bloemen kunnen zowel in de knop als in bloei geplukt worden en zijn mooi als garnering.ย Bij ons blijft de Erica sativa ook in de achtertuin als bodembedekker, en soms zullen we er iets van plukken. Maar niet te veel want we willen ook komende zomer van deze frisse bloemen blijven genieten.

 

Vorig artikelStokken voor sperzie- of snijbonen
Volgend artikelBloeiende venkel en pastinaak
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in