De voordelen van compost

De basis voor een gezonde tuinbodem

Compost is een heel goed bemestingsproduct. Het kan kort voor het planten en zaaien worden aangebracht, het belemmert de wortelgroei niet en levert een kant-en-klaar ecosysteem als aanvulling en versterking van de bodembiologie. Ook de zuurgraad van de bodem en de lucht- en waterhuishouding hebben baat bij de toepassing van rijpe compost. En het mooie is: compost maak je gewoon zelf!

Compost levert humus

Volwaardige compost bevat veel stabiele organische stof. Dankzij deze stabiliteit draagt compost – veel meer dan andere meststoffen – bij aan de opbouw en het behoud van humus in de bodem.

Humus is zeer belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid en de buffercapaciteit van de bodem met betrekking tot voedingsstoffen, vocht en pH (zuurgraad). Een hoger organische stofgehalte levert een rijker bodemleven op en draagt bij aan een goede bodemstructuur.

Humus wordt gevormd bij een gunstige, aerobe (zuurstofrijke) microbiële activiteit tijdens de compostering en in de bodem. Bij een ongunstige microbiële afbraak onder zuurstofarme (anaerobe) omstandigheden zal echter verzuring optreden. En deze verzuring gaat samen met de uitspoeling van calcium, magnesium, kalium en natrium. Compost werkt daarentegen basisch. Het gebruik ervan draagt bij aan het op peil houden van de pH van de bodem.

 Compost is voedzaam

Compost is een goede bron van voedingselementen. Een deel van deze zogenaamde nutriënten zit gebonden in de organische stof en de micro-organismen. Een ander deel zit geabsorbeerd op de organische stof. In de compost zelf ontstaat een biologisch voedselweb, dat vergelijkbaar is met het bodemvoedselweb. Zo wordt met compost veel nuttige bodembiologie aan de bodem toegevoegd. Compost kan ook bijdragen aan het natuurlijke ziektewerende vermogen van de bodem.

Compost verbetert de stikstofhuishouding

Door compost herhaaldelijk toe te passen verbeter je het stikstofleverend vermogen van de bodem. Daarnaast verhoogt compost ook het opbrengstpotentieel door de algehele verbetering van de bodemkwaliteit.

Compost geeft de stikstof langzaam af, in tegenstelling tot stikstof uit kunstmest of verse mest. Planten hebben echter een beperkte capaciteit om stikstof op te nemen. Wat ze niet opnemen uit snelwerkende meststoffen, spoelt uit in de bodem. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat planten “verbranden” door overbemesting met kunstmest of andere snelwerkende meststoffen.

Rijpe compost, maar ook oude stalmest, geeft de stikstof en andere voedingsstoffen juist langzaam en op een natuurlijke wijze af, zodat deze geheel benut worden door de planten. Het is ook niet mogelijk om te veel compost te geven. Planten kunnen zelfs direct in rijpe compost geplant worden. Dat is met mest ondenkbaar.

Zelf compost maken

Compostbakken
Veelgebruikte typen kunststof compostbakken

Je kunt compost kopen, maar veel beter en leuker is het om het zelf te maken. Bovendien is het soort compost dat bijvoorbeeld van GFT-afval gemaakt wordt niet biologisch en er kunnen lichte verontreinigingen inzitten. Prima voor in de siertuin, maar je kunt het beter niet gebruiken in je ecologische moestuin.

Als je rekening houdt met een aantal aspecten kan zelf composteren niet mislukken. In het artikel Compost maken moeilijk? Nee hoor! staan praktische tips voor het eigenhandig produceren van het beste cadeau dat je bodem en je planten kunt schenken.

Gerelateerde artikelen:

Vorig artikelWoeste wilde waterplanten
Volgend artikelTekort biologische bloembollen dreigt
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in